Forum The X-Files Strona Główna
POMOC Rejestracja SzukajFAQ Zaloguj
11x08 Familiar
Idź do strony 1, 2  Następny

Odpowiedz do tematu    Forum The X-Files Strona Główna » Sezon 11 Zobacz poprzedni temat
Zobacz następny temat

11x08 Familiar
Autor Wiadomość
kate_brave
The truth is STILL out there

Post 11x08 Familiar Odpowiedz z cytatem
Ok, powiem tak. Cieszę się, że nie oglądałam tego odcinka w nocy bo chyba bym nie zasnęła później Razz

Przerażający, z niesamowitą atmosferą, momentami miałam ciarki. Takie stare dobre Archiwum z sezonów 1-5. W ogóle chyba pierwszy odcinek w tym sezonie, gdzie MSR nie jest na pierwszym planie, nawet samych Muldera i Scully nie jest tak dużo i są tłem dla historii, a mimo tego jeden z lepszych odcinków tego sezonu i w ogóle xfiles.

I napisany przez kompletnego żółtodzioba. John Shiban powinien się od chłopaka uczyć Razz

Takie moje pierwsze wrażenia na gorąco Very Happy

“It’s been a wonderful time for us. That was one of the most pleasant and satisfying aspects of going back to the series. Gillian and I have both evolved personally and professionally over the years and we’ve become good friends over time. I would still call her or write to her after she moved to the UK and we have a much greater appreciation for the show and our work together now than ever before. It’s been very easy between us and we’ve never laughed so much as we have this time around” - David Duchovny

Czw Mar 08, 2018 10:26 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Reklama

Czw Mar 08, 2018 10:26
HighlyClassifiedLie
The X-Files Man
The X-Files Man

Post Odpowiedz z cytatem
Trochę życie mnie zjadło, ale oglądałam na żywo i muszę przyznać, że to był naprawdę świetny odcinek. Dobrze napisana historia, świetna akcja, czułam się trochę jakbym oglądała odcinek z 3-4 sezonu. Klimat, scenariusz, wszystko na piątkę i mam wrażenie, że pod względem historii jest to najlepszy odcinek w tym sezonie.

Plusy:
+ ciekawe nawiązanie do domniemania niewinności i krytyka samosądu. w kontekście tego co się dzieje "za oknem" odważny i fajny komentarz do rzeczywistości. prawie się popłakałam kiedy policjant strzelił temu facetowi w głowę...
+ ... no właśnie, to był bardzo mocny odcinek.
+ NIENAWIDZĘ LALEK. Creepy lalki to idealny sposób żeby mnie przestraszyć, także gratuluję. Udało się.
+ Ten chłopiec i jego żółty płaszczyk to nawiązanie do It S. Kinga! Wielkie serduszko za to!
+ trochę klimat creepypastowy z tymi paskudnymi pseudo teletubisiami.

Minusy:
- niekonsekwencja? HELLO! Scully już kiedyś widziała spontaneous human combustion! Rozumiem, że można zapomnieć o jej psie i dziecku, ale jak można zapomnieć o tym!? Było tyle memów!!!
- głos Gillian. To już jest naprawdę nie do zniesienia. W pewnym momencie myślałam, że mi głośnik trzeszczy Razz

Czw Mar 08, 2018 20:53 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Invisigoth
Lone Gunman
Lone Gunman

Post Odpowiedz z cytatem
Właśnie skończyłam oglądać i baaardzo mi się podobało, zgadzam się że odcinek jak z pierwszych serii Archiwum, mocna historia creepy klimat i znowu las tym razem przyprawiający o dreszcze, prawdziwy horror

HighlyClassifiedLie napisał:

+ NIENAWIDZĘ LALEK. Creepy lalki to idealny sposób żeby mnie przestraszyć, także gratuluję. Udało się.
+ Ten chłopiec i jego żółty płaszczyk to nawiązanie do It S. Kinga! Wielkie serduszko za to!
+ trochę klimat creepypastowy z tymi paskudnymi pseudo teletubisiami.

odkąd obejrzałam IT ten oryginalny z lat 80 tych, clowny już nigdy nie będą dla mnie zabawne... jak i laleczka Chucky
Scully wyglądała ślicznie, jej głos skutecznie zagłuszał mi lektor

Tych trzech policjantów wydawało mi się dziwnie znajomych czy oni przypadkiem nie grali kiedyś tam w archiwum? czy może znam ich z telewizjii Eh?
Czw Mar 08, 2018 22:27 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
HighlyClassifiedLie
The X-Files Man
The X-Files Man

Post Odpowiedz z cytatem
Ten, który był ojcem chłopca w płaszczyku grał w Detektywie Monku na pewno.
Ja chyba jednak nadal wolę chrypiącą Scully niż lektora xD

Czw Mar 08, 2018 22:44 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
michal
The X-Files Man
The X-Files Man

Post Odpowiedz z cytatem
Kasia, MSR nie był jeszcze w Kitten praktycznie w ogóle, chyba że o czymś zapomniałem?

Invisigoth - tak, grali w Archiwum X i to wielokrotnie, np. ten czarnoskóry, oraz w wielu innych serialach.

HighlyClassifiedLie napisał:
Minusy:
- niekonsekwencja? HELLO! Scully już kiedyś widziała spontaneous human combustion! Rozumiem, że można zapomnieć o jej psie i dziecku, ale jak można zapomnieć o tym!? Było tyle memów!!!
- głos Gillian. To już jest naprawdę nie do zniesienia. W pewnym momencie myślałam, że mi głośnik trzeszczy Razz

Co do głosu Scully to raz miała taki chrypiący głos a innym razem nie np. w scenie z akcją z samochodami, w czasie pościgu, a później dojechał Mulder, albo jakaś inna scena. Co tam samospalenie, Scully jak wiemy z Chinga jest znawczynią czarów, czarownic, itd:-)

A co do programu jaki dzieci w odcinku oglądają, który przypomina Teletubisie w podkręconej wersji to oczywiście można zadać pytanie czy rodzice pozwalali by dzieciom oglądać, ale w sumie widziałem wiele bajek i programów przeznaczonych dla dzieci, które na pewno się nie nadają dla maluchów. Chociaż akurat Teletubisie widziałem jedynie fragmenty i nic z nich nie pamiętam, więc nie wiem czy też były tak dziwne jak te archiwowe Teletubisie.

A co do zapominania o dzieciach Scully to wygląda, że ja tylko sobie tak nadinterpretuje, ale odniosłem wrażenie że ekipa przypomniała sobie o córce Dany, Emilly. W scenie w kostnicy Mulder mówi że trudno nie brać tej sprawy osobiście czy coś takiego, i ja pomyślałem nie o Williamie i nie siostrze Muldera, ale o córce Dany. Ciężko mi uwierzyć by sobie o Emily przypomniano po tylu latach, zwłaszcza jak scenarzyści nie raz dawali do zrozumienia w serialu, w seriach 6-9, tak jakby jej w ogóle nie było, ale z miejsca pomyślałem o niej. Może dlatego że dziewczynka jest w odcinku co ma takie samo imię. Nikt tak nie pomyślał więcej? Ale po opinii Lie widzę że tylko ja wpadłem na to albo nadinterpretuję dialog w kostnicy.
Czw Mar 08, 2018 23:30 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
michal
The X-Files Man
The X-Files Man

Post Odpowiedz z cytatem
Familiar to dla mnie połączenie epizodów w stylu 1 lub 2 serii z epizodami w stylu Rush czy Theef z 7 serii gdzie Mulder i Scully tak naprawdę nie mieli wpływu na wydarzenia, pełnili rolę obserwatorów jedynie i podobnie jest tutaj. Są na miejscu zbrodni, obserwują wydarzenia i komentują co się dzieje. Familiar nie jest to taki odcinek jak Plus One, który też przypomina klasyczny standalone, ale było w nim kilka scen lajtowych, lekkich jak choćby z Chuckiem i Mulderem, a tutaj jest poważnie od początku do końca. No i może się mylę, ale chyba od czasu Calusari z drugiej serii, który dla mnie jest archiwowym Egzorcystą nie ginęły w XF dzieci.

Plus One przypominał mocno mi standalony z 6 i 7 gdzie mimo poważnego tonu było w odcinkach więcej humoru jak w seriach 1-4 oraz podobnie jak w 6 i 7 serii skupiał się bardziej na relacjach agentów niż na sprawie, a Familiar wygląda i ogląda się jak jakiś zaginiony epizod z 1 i 2 serii, czyli zrobiony bez śmieszkowania, nie ma ani słowa o relacjach agentów.
Scenarzystą odcinka jest debiutant, który oglądał serial za dzieciaka, i asystent Cartera oraz zespołu scenarzystó w 10 i 11 serii. Miał pomysł aby nakręcić typowy monster of the week, bez żadnych eksperymentów, tylko coś/ktoś zabija w miasteczku, bez Skinnera i biura agentów, a jedynie M i S prowadzą sprawę. No i trzeba powiedzieć że udał mu się odcinek.

Może nie jest idealnie, wydaje mi się, że miejscami za dużo chciał upchać do odcinka scenarzysta pomysłów, ale dobrze się ogląda,i na dodatek jak epizody z 1 i 2 serii. Do tego stopnia jest to klasyczny epizod, że chyba pierwszy raz w powrocie Archiwum X mamy scenę jak Scully może nie tyle przeprowadza sekcję zwłok, tylko bada/ogląda ciało. Chyba tylko w Were Monster widzieliśmy Danę badającą zwłoki, ale to był komediowy epizod, a nie klasyczny monster of the week.

Napisałem na początku, że Mulder i Scully tak naprawdę nie mają wpływu na wydarzenia, ale też tak do końca nie jest jak tak teraz zastanowiłem się nad tym, bo przez to co zasugerowała Scully dochodzi do tragedii. No i tego przyznam że nie spodziewałem się.

Jedyne różnice między 11x08 a epizodami z 1 i 2 serii to fakt jak bohaterowie się zmienili. Fajnie się obserwuje jak zachowują się agenci wobec siebie i w czasie śledztwa porównując to z choćby 1 i 2 serią. Miałem już o tym pisać przy poprzednich odcinkach 11 serii, ale Mulder pozwala prowadzić sprawę Scully, stoi trochę z boku, a w sezonach 1, 2 a nawet późniejszych, to prawie zawsze Fox był tym agentem na pierwszym planie, który zadawał pytania, czytał akta, rozmawiał z policją. A teraz Scully jest na pierwszym planie i Fox ją wspiera jedynie oraz jak trzeba broni i zachwala ("to doktor nauk medycznych i wykonuje cholernie dobrą pracę" czy jakoś tak - świetne to było, jak i podziękowanie Dany).

Wiadomo że Scully też się zmieniła i nie jest takim sceptykiem jak dawniej, co najlepiej widać w jej reakcji w sądzie na słowa Muldera że widział wilkokojota, i to jej wymowne "hmm". No i wspomniany jest William, co nie dziwi mnie bo odcinek dotyczy morderstwa dziecka.

Oczywiście jak w prawie każdym odcinku tej serii pada zdanie dotyczące obecnej polityki w USA. W tym przypadku ani mi się podobało ani nie podobało nawiązanie do obecnej sytuacji politycznej USA, po prostu było i tyle.

Od strony technicznej to też robota na typowym poziomie archiwum x czyli znowu świetne zdjęcia Wroblewskiego, tym razem przypominające pierwsze sezony. Zwłaszcza sceny w lesie i wszystkie z panem Szczerzyząbkiem jak pieszczotliwie przetłumaczono na polskim FOX trzymały w napięciu, i ogólnie podoba mi się jak bawi się oświetleniem, cieniami, mrokiem Wroblewski w 11 serii. No i odpowiednio klimatyczna muzyka Snowa. Dobrą robotę odwaliła nowa reżyserka, Holly Dale. Jest to typowy rzemieślnik telewizyjny, która ma na koncie bardzo dużo odcinków wielu seriali, czyli zrobiła co do niej należała i nie popsuła odcinka.

A co do Szczerzyząbka to nie tyle przypominał mi clowna z To tego z lat 80/90, czy tego z nowej wersji, ale clowny z najnowszego sezonu AHS Kult, i muszę powiedzieć że jest przerażający i jednocześnie fascynujący. Robi piorunujące wrażenie Obok gościa ze śmieci czy jak on tam się nazywał z Home Again 10 serii to najlepszy "potwór" i szybko go nie zapomnę.

Na koniec przyczepię się rzeczy co mi się nie podobały, czemu Scully i Mulder nie pomogli tej kobiecie na końcu gdy zaczęła się palić, nie rzucili ubraniem czy czymś, tylko obaj stali i patrzyli jak słup soli?

No i druga rzecz czyli ten wilkokojot w CGI. Dopóki nie zaatakował wyglądał spoko, ale w scenie ataku było widać, że CGI. Wiem że tak łatwiej, ale jednak zawsze XF robiło efekty starymi metodami. W sumie to jedyna rzecz do której się przyczepię. Ale tak poza tym to dobry klasyczny epizod, monster of the week.

Jak poczytałem sobie na reddicie to fanom się raczej podobał i nie jest to odcinek co dzieli fanów na dwa obozy jak np. poprzedni czy Darina Morgana. No chyba że ktoś uwielbia komediowe odcinki jedynie to pewnie będzie narzekałSmile

Ale podobał mi się jeden tekst na reddicie jaki przeczytałem, w którym fan zaskoczony zapytał czemu 11x08 ma gorsze recenzje wśród krytyków/dziennikarzy od prawie niemego 11x07 i odcinka Darina Morgana, które nie mają chyba złych recenzji wśród dziennikarzy i krytyków. Fan oburzony był że 11x8 w najlepszym razie ma oceny dziennikarzy wahające się od 3.5/5, przez 4-, aż do 4/5. Rzeczywiście tak trudno zgadnąć, że krytycy raczej wolą coś nowego, oryginalnego niż powtórkę z rozrywki, a tak można nazwać 11x08. A trzeba też pamiętać że mało z serii 1-9 epizodów miało wśród dziennikarzy/krytyków wysokie noty. Większość odcinków co raczej się niczym nie wyróżniała w seriach 1-9 i była typowym schematycznym epizodem to raczej była oceniana podobnie jak 11x08, czyli od 3.5 do 4/5.

A wracając do mojej opinii to jak miał mi się nie podobać jak epizod nawiązuje nie tylko do TO, ale też do jednego z najlepszych horrorów ostatnich lat czyli The Witch.

Ostatnio zmieniony przez michal dnia Pią Mar 09, 2018 16:44, w całości zmieniany 1 raz
Czw Mar 08, 2018 23:53 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
kate_brave

Post Odpowiedz z cytatem
michal napisał:
Kasia, MSR nie był jeszcze w Kitten praktycznie w ogóle, chyba że o czymś zapomniałem?

Tak, ale Kitten mnie nie ruszył. A Familiar był świetny a że wszystkie świetne odcinki tego sezonu miały dużo MSR, to dlatego zwróciłam na to uwagę Wink

Co do głosu Scully, to ja się chyba przyzwyczaiłam, gdyż jest taki moment, gdzie mówi czystym głosem, że aż zrobiło mi się dziwnie i miałam wrażenie, że dograli jej głos w studio Razz

“It’s been a wonderful time for us. That was one of the most pleasant and satisfying aspects of going back to the series. Gillian and I have both evolved personally and professionally over the years and we’ve become good friends over time. I would still call her or write to her after she moved to the UK and we have a much greater appreciation for the show and our work together now than ever before. It’s been very easy between us and we’ve never laughed so much as we have this time around” - David Duchovny

Pią Mar 09, 2018 13:31 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
xphil
The X-Files Man
The X-Files Man

Post Odpowiedz z cytatem
Cóż...niezły odcinek, faktycznie w stylu klasycznego xfiles. Uważam, że był lepszy niż poprzedni ale gorszy nieco od Kitten. O! Very Happy
Nie wiem , może mi się coś poprzestawia bo te 3 ostatnie odcinki widziałam dopiero raz. Trochę mało oryginalny scenariusz, ale dobrze zrobiony. I wielu aktorów już gdzieś widziałam. Ten murzyn na pewno grał, czasem nie w "Pusher"? Jak zwykle w takich odcinkach podoba mi się małomiasteczkowy klimat i to że takie społeczności potrafią mieć jakieś wstydliwe tajemnice. No i ten piękny las... Bow

"I never saw anything like it. I've been in this business all my life, literally, and I think that David and Gillian's relationship, and Scully and Mulder, is one of the greatest male/female relationships in TV history." - Kim Manners
Pią Mar 09, 2018 15:24 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Ellen
Lone Gunman
Lone Gunman

Post Odpowiedz z cytatem
Nie jestem oryginalna bo znów mi się podobało. Jeśli miałabym porównać dwa leśne odcinki to ten chyba będzie u mnie wyżej, bo moim zdaniem był bardziej nieprzewidywalny niż Kitten.
Podoba mi się jak Scully wygłasza swoje teorie a potem Mulder ewentualnie wchodzi i jej broni, ten sam schemat co w Plus One i w sumie znów Scully także na końcu nawiązuje do zła jak w tamtym odcinku.
Ginące dzieci i przerażające bajki, zrobiło się bardzo poważnie i chyba w tym klimacie do końca serii już nic się nie zmieni. Dobrze, że ta sekcja, a raczej oględziny były pokazane w dość niewielkim stopniu, bo chyba czułabym się nieswojo po tym jak ostatnio zostałam uraczona kilkoma opowieściami z sekcji zwłok.
Znów nawiązują do ojcostwa Muldera, już tyle tych nawiązań było, że byłoby naprawdę nieprzyjemnie gdyby w MS IV ostatecznie ojcem okazał się CSM.
Ciekawe to miasteczko, niby na zewnątrz mili ludzi, wszyscy się znają, ale w ostateczności okazuje się, że mają wiele tajemnic i dzieją się różne dziwne rzeczy. Poczułam się trochę jak w moim małym mieście.
Interesujące także właśnie to jak ludzie tam funkcjonują (w sumie wszędzie tak funkcjonują) kierując się stereotypami, jak zły to zły i na pewno morderca, bo przecież nie mógł się zresocjalizować, a jak policjant to na pewno dobry i nie mógłby nikogo skrzywdzić. Ciekawe odniesienie do domniemania niewinności, chociaż ja uważam, że najlepiej jak odpowiada ten kto dokonał przestępstwa i skoro zawinił powinien odpowiedzieć, ale ponieważ wiadomo pomyłki zawsze się zdarzają, dobrze jak nie ma tej nieoderwalnej kary jaką jest kara śmierci. No i Mulder ze Scully w sądzie, fajna scena Smile.
Zastanawiałam się nad ubraniem Gillian z początku tego odcinka, miała spory dekolt, a tam było zimno bo aż para leciała im z ust, pewnie nieźle zmarzła i potem dali jej już ten golfik.
Podobała mi się scena jak przeszukiwali dom tego byłego przestępcy i jak Mulder przestraszył się tej małpki.
Chciałabym jeszcze nawiązać do tego jak zmienili się w nowych seriach agenci, myślę że Mulder jest jednak teraz trochę bardziej racjonalny, ma swoje teorie wiadomo, ale nie nakręca się już tak jak dawniej, sam ma w tym odcinku pewne wątpliwości, nie jest pewny swego. Myślę, też że od Babilonu bardziej wierzy w Boga.
A Scully, maślę że ona od IWTB znacząco się zmieniła, wtedy przecież nie wyobrażała sobie powrotu. Fakt, że w MS wraca do FBI także z powodu Williamia, ale sama też mówi, że ktoś powinien powstrzymać tych, którzy robią eksperymenty na ludzikach. Można by się także zastanowić nad tym co mówi w Plus One w scenie łóżkowej, kiedy wspomina, że czasami myśli, że tylko oni mogą uratować świat, można by wnioskować, że teraz obchodzi ja właśnie także to ratowanie świata, od czego tak odcinała się w IWTB. Poza tym może już sobie nie wyobraża bycia zwykłym lekarzem?
Zastanawiałam się jeszcze jakby wyglądał ten odcinek gdyby był przed Ghouli, pewnie byłaby to dużo bardziej traumatyczna sprawa dla Scully, ale teraz skoro wie już co dzieje się z Williamem jest spokojniejsza. Jakoś przed emisją 11x08 czytałam trochę o Conduit, w sumie to te odcinki są ze sobą w pewien sposób powiązane, ale widać też jak teraz Mulder dużo spokojniej podchodzi do takich spraw jak wtedy. Chociaż widok ciała tej dziewczynki zdecydowanie go rusza i to jak dotyka tej kurtki, którą jest przykryta, z takim rodzicielskim ciepłem, bardzo smutna scena.
Na koniec jeszcze ostatnia scena, jak on bardzo lubi kiedy Scully mówi o zjawiskach paranormalnych, lubi widzieć w niej część siebie i nawet pozwala sobie na tekst, który kiedyś mógłby paść z jej ust, że może zajęła się od świeczek.
Sob Mar 10, 2018 16:10 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
michal
The X-Files Man
The X-Files Man

Post Odpowiedz z cytatem
Ellen napisał:
Dobrze, że ta sekcja, a raczej oględziny były pokazane w dość niewielkim stopniu, bo chyba czułabym się nieswojo po tym jak ostatnio zostałam uraczona kilkoma opowieściami z sekcji zwłok.

W tych scenach oględzin zwłok dzieci oraz jak leżało ciało w lesie to są tak nakręcone by pokazać jak najmniej dziecka, zawsze czymś przykryte ciało jest. Nie pamiętam jak to było choćby w Calusari, ale wydaje mi że jak były sceny sekcji/oględzin zwłok dzieci w XF to pokazywano więcej. W sensie jak ciało kroiła Scully, nawet dziecka to widzieliśmy wszystko co robi i dokładnie. A tutaj widać że decyzją FOXA, bo to stacja ogólnodostępna, albo decyzja ekipy aby nie pokazywać za dużo, tylko wszystkie sceny przemocy z dziećmi oraz efektów przemocy pokazywano w dość łagodny sposób.
Sob Mar 10, 2018 18:39 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
TMT24
Lone Gunman
Lone Gunman

Post Odpowiedz z cytatem
Nie będę oryginalna - dla mnie ten odcinek też był mocno w klimacie pierwszych serii. Jeśli chodzi o sprawę odcinka, chyba najlepsza w tym sezonie. Miałam poczucie, że to jest normalna sprawa tygodnia, bez wrzucania tam wątków "prezentu" dla fanów. Po prostu bardzo dobry odcinek Archiwum.

Ogólnie oglądało mi się bardzo przyjemnie i powiem, że w kilku momentach mocno mnie zaskoczyli, np. jak ten policjant postrzelił tego gościa w obecności agentów. Że będzie próba samosądu, to się domyśliłam i nawet skłaniałam się ku temu, że facet zostanie zabity, ale w pewnym momencie moja czujność została uśpiona, bo wydawało się, że sytuacja została opanowana, a tu nagle bum i gościa nie ma. Bardzo na plus za ten zabieg. Chociaż miałam takie poczucie, że częściowo Scully miała swój udział w doprowadzeniu do tej sytuacji, a jakoś zupełnie nikogo to nie obeszło. Zresztą kwestia tego, że policjant rozwalił na oczach tłumu i agentów FBI głowę człowiekowi, a wypuścili go do domu jak gdyby nigdy nic sprawiła, że miałam mieszane odczucia i właściwie powiedziałabym, że to jedyna rzecz, która mi w tym odcinku nie zagrała.

Klimat cudowny, tęskniłam za tą "Archiwową normalnością". Wiadomo, że ogromna część Archiwum to nie UFO i konspiracje, ale właśnie takie makabryczne sprawy dziejące się w małych społecznościach, gdzie niby każdy każdego zna, a potem wychodzą na jaw różne mroczne i ohydne sekrety. Plusik też tutaj dla dziecięcych aktorów, bo dobrze odegrali swoje role w zbudowaniu klimatu odcinka.

Nie wiem, czy ktokolwiek zwrócił na to uwagę, ale dla mnie ten docinek jest też pokazem emocji Muldera, których brak zarzucano mu w poprzednich epizodach. Wcześniej pojawiały się opinie, że tylko Scully pokazuje swoje emocje, a on nic. W tym ich role pod tym względem były odwrócone w pewnym sensie. Przynajmniej dla mnie, tym razem Mulder pokazał, że ta sprawa jakoś się na nim odbiła, a Scully była bardziej pokazana jako 100% profesjonalistka, która nie pokazuje emocji. Może poza dialogiem w kostnicy, bo tam powiedziała, że takie sprawy są zawsze ciężkie, gdy ofiarami są dzieci. Jednak w całej reszcie odcinka bardziej widziałam emocje u M niż u S.

Będę do tego odcinka na pewno wracać, bo czuć w nim powiew świeżości przy zachowaniu klimatu sprzed lat. Ten sezon jest na bardzo wysokim poziomie i kolejne odcinki tylko to potwierdzają, ale w każdym z poprzednich otrzymywaliśmy od twórców jakiś "prezent" w postaci nawiązania do poprzednich serii czy shipperowej sceny. Tutaj tego nie było, a za to była normalność i dlatego oceniam ten epizod na jeden z najlepszych w tym sezonie.
Pon Mar 12, 2018 21:35 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Ghalib Shaikh
Lone Gunman
Lone Gunman

Post Odpowiedz z cytatem
disaster movie is hilarious, i laugh for hours just watching that movie; Bugatti8
Wto Sty 06, 2026 18:49 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Ghalib Shaikh
Lone Gunman
Lone Gunman

Post Odpowiedz z cytatem
Wow! This can be one particular of the most useful blogs We’ve ever arrive across on this subject. Basically Excellent. I’m also an expert in this topic therefore I can understand your effort. Talaria Ebike
Czw Sty 08, 2026 06:24 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Ghalib Shaikh
Lone Gunman
Lone Gunman

Post Odpowiedz z cytatem
I like this post, enjoyed this one appreciate it for posting. talaria x3
Czw Sty 08, 2026 11:11 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Ghalib Shaikh
Lone Gunman
Lone Gunman

Post GHALIB Odpowiedz z cytatem
Great data, I have been shopping around just for this. A zillion thanks friend! Snipaste官网
Pią Sty 16, 2026 20:22 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Ghalib Shaikh
Lone Gunman
Lone Gunman

Post Odpowiedz z cytatem
I have not checked in here for a while as I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I will add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend Snipaste官网
Sob Sty 17, 2026 00:36 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Ghalib Shaikh
Lone Gunman
Lone Gunman

Post Odpowiedz z cytatem
Someone essentially lend a hand to make severely articles I would state. This is the very first time I frequented your website page and up to now? I amazed with the research you made to create this particular submit amazing. Fantastic activity! Autoankauf
Czw Sty 22, 2026 15:42 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Ghalib Shaikh
Lone Gunman
Lone Gunman

Post Odpowiedz z cytatem
Absolutely composed subject material , Really enjoyed reading through . Mod GRF Ipamorelin GHRP-2 Blend
Wto Lut 17, 2026 17:11 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Ghalib Shaikh
Lone Gunman
Lone Gunman

Post Odpowiedz z cytatem
Regards just for the excellent knowledge right here component web-site, can be found in tiny little ask weblog tv audience. Just who mentioned this excellent provide? . . . .Relationship are mindful, want should be type. That doesn’t be jealous of, but there’s more brag, boastful. It’s not necessarily obnoxious, it is not self-seeking, many years merely angered, this can carries not at all all time high of most errors. Real love ceases to appreciate hateful rejoices utilizing specifics. This method automatically safeguards, ensure you trusts, continually wishes, be sure you perseveres. Dihexa Capsules
Wto Lut 17, 2026 17:24 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Ghalib Shaikh
Lone Gunman
Lone Gunman

Post Odpowiedz z cytatem
Wohh just what I was searching for, appreciate it for putting up. Reusable Peptide Pen Kit
Wto Lut 17, 2026 17:29 Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Reklama

Wto Lut 17, 2026 17:29

Odpowiedz do tematu    Forum The X-Files Strona Główna » Sezon 11 Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: